Viteza.ro știri Stocare în nor vs. locală: Cum să faci backup corect datelor?

Stocare în nor vs. locală: Cum să faci backup corect datelor?

Te decizi între stocarea în nor și cea locală pentru backupul datelor? Am comparat ambele soluții, avantajele și dezavantajele lor și sfaturi practice despre cum să-ți protejezi datele. Află care variantă îți va satisface nevoile și cum să configurezi un sistem de backup care să-ți protejeze fișierele importante de pierderi și amenințări cibernetice.

Stocare în nor vs. locală: Cum să faci backup corect datelor?

Fiecare dintre noi generează astăzi o cantitate imensă de date – de la fișiere de muncă, la fotografii și documente personale. Dar ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine? Unde să depozităm datele pentru a nu le pierde? Vom analiza împreună avantajele și dezavantajele stocării în nor și locale și îți vom oferi sfaturi despre cum să rezolvi backupul astfel încât să fie confortabil și sigur pentru tine.

Ce este stocarea în nor și cea locală?

Stocarea în nor poate fi vizualizată pur și simplu ca un spațiu virtual undeva pe servere îndepărtate, la care te conectezi prin internet. Fișierele din nor nu sunt fizic la tine, dar ai acces la ele de pe orice dispozitiv.

Printre furnizorii cunoscuți se numără Google Drive, Dropbox sau iCloud, care se ocupă de stocarea și protecția datelor tale. În schimb, stocările locale sunt discuri fizice, precum stick-uri USB, discuri externe sau servere NAS. Datele sunt astfel direct la tine. Un plus este că ai acces la ele chiar și atunci când internetul nu funcționează.

Avantajele stocării în nor

Unul dintre principalele avantaje ale norului este că ai acces la datele tale de oriunde și oricând, atâta timp cât ești online. Stocarea în nor îți permite, de asemenea, să configurezi sincronizarea automată a datelor – fișierele se actualizează singure, fără ca tu să trebuiască să te ocupi de altceva. Un alt plus este flexibilitatea. Dacă nu mai ai spațiu, îți poți cumpăra pur și simplu mai mult spațiu de stocare.

Pe de altă parte, a fi în nor înseamnă a fi complet dependent de conexiunea la internet. În afară de aceasta, trebuie să plătești taxe regulate, care nu sunt chiar mici. Poate fi o problemă și securitatea. Din când în când, se întâmplă ca unele date să fie scurse sau să se piardă.

Avantajele stocării locale

Dacă dorești să ai datele sub control complet, stocarea locală este ideală pentru tine. Poți lucra cu datele și offline și nu trebuie să te îngrijorezi de taxe lunare – pentru un disc extern plătești doar o dată și îți va servi ani de zile. Un alt avantaj este accesul rapid, mai ales dacă lucrezi cu fișiere mari sau date multimedia.

Pe de altă parte, trebuie să te asiguri de protecția fizică a dispozitivelor. Discurile externe sau stick-urile USB sunt vulnerabile la deteriorare sau pierdere. De asemenea, ține cont de faptul că, dacă ai o cantitate mai mare de date, administrarea mai multor discuri va fi mai complexă.

Cum să alegi stocarea potrivită pentru tine?

Utilizatorii obișnuiți folosesc adesea norul, deoarece oferă partajarea ușoară a fotografiilor și documentelor cu familia sau prietenii. Totuși, îți recomandăm să faci și backup-uri ocazionale pe discuri externe – norul este excelent pentru disponibilitatea datelor, dar un backup local oferă siguranță în caz de cădere sau pierdere a accesului la cont.

În cazuri excepționale se poate întâmpla și pierderea unor date – în trecut, o astfel de problemă a apărut de exemplu la Google. Companiile pot lua în considerare combinarea norului cu stocările locale. Datele mai sensibile pot fi păstrate local, iar datele obișnuite din birou sau cele necesare muncii de acasă pot fi stocate în nor. Acesta îți facilitează și partajarea datelor între colegi.

Securitatea datelor în nor și local

Indiferent că folosești norul sau discuri locale, ai grijă întotdeauna la securitatea corespunzătoare a datelor. Pentru serviciile în nor, alege o parolă puternică și activează autentificarea în doi pași. Sunt de încredere serviciile care criptează datele, reducând astfel riscul de scurgeri în timpul transferului și stocării.

Pentru stocările locale, folosește opțiunea de criptare, de exemplu cu ajutorul VeraCrypt sau BitLocker, mai ales dacă stochezi date sensibile. Dacă folosești un program de securitate, nu uita să-l actualizezi regulat. Pentru a avea un sistem de backup mereu pregătit, este bine să configurezi controale regulate ale backup-urilor. Încearcă, de exemplu, să restaurezi câteva fișiere și verifică dacă funcționează corect.

Personal îți recomandăm să faci backup după regula 3-2-1 – să ai trei copii ale datelor, dintre care două pe stocări diferite și una în afara casei sau locului de muncă. Pentru stocările locale este de asemenea important să transferi din când în când datele pe dispozitive mai noi, deoarece discurile externe pot să cedeze în timp.

Ce platforme de cloud să alegi?

La alegerea platformei de cloud contează ce anume îți trebuie. Google Drive este ideal pentru partajarea obișnuită a documentelor, în timp ce Dropbox e perfect pentru colaborarea în echipă, unde este importantă istoricul versiunilor.

Dacă folosești Windows, va fi o opțiune potrivită pentru tine OneDrive, deoarece este bine integrat cu instrumentele office de la Microsoft. Dacă cauți o soluție pentru backupurile de afaceri cu securitate ridicată, se oferă ca alternativă Amazon S3 sau Azure.

Serviciile de cloud oferă adesea o versiune de bază gratuită (de ex. Google Drive oferă 15 GB). Dacă însă ai nevoie de mai mult spațiu, prețul depinde de furnizor și capacitate – de exemplu, 100 GB pe Google Drive costă aproximativ 50 de lei pe lună. Stocările locale, precum discurile externe, încep de la aproximativ 300 de lei pentru 1 TB. Stocarea de rețea (NAS) poate fi mai scumpă, dar firmele și utilizatorii avansați nu se pot lipsi de ele.

Așa cum ai putut constata, stocările în nor și cele locale au avantaje și dezavantaje. Dacă nu lucrezi des cu date, te poți limita la stocarea locală. Însă pentru freelancerii, companiile, dar și poate studenții, este mai bine să apeleze la nor. Cea mai bună alegere este să combini ambele variante, astfel ai siguranța că nu-ți vei pierde datele cu adevărat.

OpenAI a încheiat evenimentul său de Crăciun „12 zile de OpenAI” prin anunțarea modelului revoluționar o3 și a versiunii sale mai mici o3-mini. Noul model promite îmbunătățiri semnificative în domeniul raționamentului și rezolvării sarcinilor complexe. Deocamdată, va fi disponibil doar cercetătorilor de securitate.

SpaceX, în colaborare cu operatorul neozeelandez One NZ, a lansat prima rețea națională de sateliți pentru trimiterea de mesaje SMS. Acest serviciu inovator permite comunicarea chiar și în zonele fără semnal mobil clasic. Deocamdată, suportă doar patru modele de telefoane, iar timpul de livrare a mesajelor poate dura până la 10 minute.

Tynker este o platformă modernă care îi învață pe copii să programeze într-un mod distractiv. Cu ajutorul blocurilor vizuale, își pot crea propriile jocuri, animații sau pot controla roboți. Platforma sprijină creativitatea, gândirea logică și le oferă copiilor posibilitatea de a descoperi tehnologiile într-un mod ludic. Descoperiți cum funcționează și în ce este mai bună sau, dimpotrivă, mai slabă decât alte platforme.

Blackout digital. ChatGPT, Sora, Instagram și Facebook nu funcționau. Milioane de utilizatori au rămas fără acces la servicii populare. Întreruperile au dezvăluit fragilitatea lumii online și dependența de tehnologii. OpenAI s-a confruntat cu probleme de server, în timp ce Meta a gestionat o întrerupere globală. Ce se întâmplă în culisele gigantilor tehnologici?

Doriți ca copilul dumneavoastră să învețe elementele de bază ale programării într-o manieră distractivă și accesibilă? Scratch este punctul de plecare ideal. Acest limbaj de programare vizual permite copiilor să creeze jocuri, animații și povești fără a trebui să scrie cod complicat. Ei vor învăța principiile de bază ale gândirii logice și creativității, deschizându-le ușile către programarea adevărată.

Wi-Fi 6, cel mai nou standard pentru rețelele wireless, aduce o revoluție în viteză, capacitate și eficiență. Datorită noilor tehnologii, cum ar fi OFDMA, MU-MIMO și BSS Coloring, poate oferi o lățime de bandă de până la patru ori mai mare și poate deservi mai multe dispozitive simultan. Aflați cum Wi-Fi 6 vă poate ajuta acasă și la birou.