Viteza.ro știri Parametrii antenei Wi-Fi sub control

Parametrii antenei Wi-Fi sub control

Antenele Wi-Fi diverse deservesc acoperirea perfectă (sau cel puțin suficient de bună) a unei anumite zone cu semnal Wi-Fi. Le găsiți în magazinele fizice și în ofertele magazinelor online în număr mare, pe care o veți alege în cele din urmă? Trebuie să pornim de la ce avem nevoie de la antenă, care sunt posibilitățile noastre de investiție și din multe alte detalii care, la prima vedere, pot părea nesemnificative, dar de fapt sunt foarte importante.

Parametrii antenei Wi-Fi sub control

Nu este doar despre acoperirea unei suprafețe mari

Nu trebuie să cădeți în capcana convingerii frecvent acceptate că ceea ce este mai scump este cu siguranță și mult mai calitativ și mai bun. Alegerea trebuie să fie adaptată cerințelor astfel încât să nu investiți inutil într-un tip de antenă nepotrivit sau după scurt timp să trebuiască să luați în considerare o altă antenă care să completeze performanța celei originale, inutile subdimensionate. Cele mai mici antene, pe care le găsim de obicei în cutie cu cardul sau punctul de acces, nu sunt atât de rele pe cât cred mulți. Ele sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi un apartament obișnuit sau un birou mic, dar pentru utilizare în exterior nu sunt adecvate. Pot fi influențate negativ de mulți factori, cum ar fi vremea nefavorabilă, obstacolele în calea semnalului sau orice interferență pe frecvența învecinată (cel mai adesea în banda de 2,4 GHz).

Trebuie să fiți și dvs. atenți și să folosiți pe distanțe mai mari cel mai bine antene direcționale, care nu vor crea probleme nimănui în jur. Cu obstacolele este puțin mai complicat, deoarece anumite obstacole semnalul le trece fără probleme, în timp ce altele îl slăbesc sau îl înăbușă complet (cele mai problematice sunt pereții armați cu fier sau construcțiile metalice). Lucrurile se complică puțin, de exemplu, cu copacii care, iarna (deci goi, fără frunze), nu sunt o problemă semnificativă, dar dacă sunt plin de frunze și mai ales dacă sunt și uzi, pot limita semnalul semnificativ. Copacii coniferi reprezintă o problemă pe tot parcursul anului.

Direcționarea antenei? Da, trebuie acordată atenție la asta!

Din punct de vedere al direcționării, pentru claritate, antenele pot fi clasificate simplificat în trei grupuri de bază:

Dacă doriți să legați două puncte la o distanță considerabilă, ANTENA DIRECȚIONALĂ este o soluție potrivită. Acest tip de antenă de emisie radiază semnalul practic doar într-o singură direcție și într-un anumit punct specific. Puteți alege parabola (de obicei cu un grătar de sârmă) sau vă puteți decide pentru tipul denumit YAGI.

Așa-numitele ANTENE OMNIDIRECȚIONALE acoperă 360⁰ întregi, emitând în toate direcțiile. Sunt adesea livrate cu multe dispozitive Wi-Fi, în apartament sunt utile pentru conectarea calculatorilor care sunt plasate neregulat sau pentru alte dispozitive al căror loc îl schimbăm ocazional (notebook-uri, laptopuri, telefoane mobile etc.). Dacă au o putere mai mare, pot servi fiabil pentru a conecta clienți din diverse direcții.

Al treilea tip sunt ANTENELE SECTORIALE, acoperind doar un unghi specificat (de obicei de la 30⁰ la 180⁰). Utilizarea acestor antene permite prevenirea ușoară și eficientă a răspândirii semnalului în direcții nedorite.

Unghiul de emisie, polarizarea și amplificarea

Aceste valori sunt foarte importante la antenă și trebuie să le luați în considerare la alegere. Unghiul de emisie este indicat la antenă pe plan orizontal și vertical (orizontal și vertical), ceea ce reprezintă unghiul în care antena este capabilă să ofere o acoperire fiabilă. La antenele sectoriale, acesta este adesea doar un segment al unui cerc, în timp ce antenele omnidirecționale acoperă cel mai frecvent 360⁰ întregi.

Polarizarea este descrierea planului în care au loc propagarea undelor radio, o polarizare identică pe ambele părți ale antenei este ideală pentru o conexiune bună, altfel pot apărea pierderi și suprimarea semnalului. Cu toate acestea, prin schimbarea polarizării, se poate limita interferația nedorită cauzată de alte rețele, dacă acestea se suprapun.

Amplificarea poate fi explicată simplificat ca raportul dintre puterea radiației într-o anumită direcție față de intensitatea, care este nivelul de energie care poate fi captat de antenă.

La alegerea unei antene specifice

O valoare foarte importantă este cu adevărat raza de acțiune a antenei, care uneori poate (în funcție de condițiile locale) să difere semnificativ de datele furnizate de producător. În teren accidentat cu obstacole, alegeți mai bine un tip cu o putere ceva mai mare și astfel și o rază de acțiune. Orientativ, puteți porni de la premisa că, cu cât distanța pentru transmiterea dorită este mai mare, cu atât câștigul antenei trebuie să fie mai mare. De obicei, la dispozitivele Wi-Fi, primiți o variantă simplă și ieftină de antenă, satisfăcătoare în principal pentru uz casnic. Aceasta nu are de obicei un câștig mai mare de 1 până la 2 dBi (decibeli izotropi). Pentru o acoperire mai mare, alegeți o antenă cu un câștig mai mare și puneți accent pe plasarea sa optimă. Desigur, alegeți de asemenea antena în funcție de modul și dificultatea de montare și conectare, de obicei, țineți cont și de forma, dimensiunea, greutatea și culoarea acesteia, dar aceste lucruri nu ar trebui să fie considerate cele mai importante. Producția casnică de antene Wi-Fi este într-adevăr realizabilă, dar foarte puțini se aventurează în ea.

Simți că ești prins în capcana scrollării nesfârșite? Că nu ai timp de altceva decât să petreci timp pe telefon? Nu este nimic de rușine, dar este timpul să faci ceva în privința asta. Îți vom arăta cum să faci un detox digital eficient, care te va ajuta să redescoperi farmecul lumii offline.

Compania OpenAI a prezentat o nouă serie de modele de inteligență artificială numite o1, care promit o revoluție în domeniul gândirii complexe și al rezolvării problemelor. Modelele o1 excelează în domenii precum știința, programarea și matematica, unde obțin rezultate comparabile cu doctoranzii. OpenAI s-a concentrat și pe siguranță și a dezvoltat o nouă abordare de antrenament pentru a preveni abuzul AI.

Adu-ți aminte de viziunea uluitoare a viitorului din filmul Blade Runner – reclame holografice, ciber-spațiu și rețele omniprezente. Poate deveni această ficțiune realitate? Descoperiți ce ne putem aștepta de la internetul viitorului și cum se vor estompa granițele dintre realitate și lumea virtuală.

Cablurile de rețea ethernet sunt de obicei utilizate pentru transferul de date. Totuși, standardele IEEE 802.3af și 802.3at definesc funcția de alimentare prin cablu de rețea. Astfel, dispozitivele mici de rețea pot fi alimentate fără necesitatea unui cablu suplimentar pentru tensiune. Să analizăm avantajele și dezavantajele PoE (Power over Ethernet) și specificațiile sale.

Lagurile și ping-ul ridicat vă strică bucuria de a vă juca online? Află ce viteză a internetului este cu adevărat necesară pentru o experiență de joc lină și cum să optimizezi conexiunea ta. Îți vom dezvălui sfaturi pentru configurarea routerului, impactul latenței asupra diferitelor genuri de jocuri și alte sfaturi utile care te vor ajuta să devii stăpânul câmpurilor de luptă virtuale.

Vă simțiți în siguranță în lumea digitală? Criminalitatea cibernetică este ca un virus care se răspândește cu o viteză amețitoare și atacă victimele nepregătite. Ransomware, atacurile asupra Internetului Lucrurilor, tehnici sofisticate de inginerie socială – amenințările pândesc la tot pasul. Citiți cum să vă apărați de prădătorii cibernetici și cum puteți proteja datele și intimitatea dumneavoastră în jungla online.