Viteza.ro știri Oamenii de știință japonezi au dezvoltat cel mai rapid internet din lume. Au atins pentru prima dată viteza de 402 Tbps

Oamenii de știință japonezi au dezvoltat cel mai rapid internet din lume. Au atins pentru prima dată viteza de 402 Tbps

Oamenii de știință japonezi au atins un nou record mondial în viteza internetului, de 402 terabiți pe secundă. Rezultatul este de 1,6 milioane de ori mai rapid decât viteza medie a internetului din SUA. Pentru a atinge acest rezultat, ei au utilizat fibră optică disponibilă comercial și o combinație de diverse tehnologii. Deși viteza a fost atinsă doar în condiții de laborator, se estimează că cercetarea ar putea ajuta la dezvoltarea ulterioară a rețelelor optice.

Oamenii de știință japonezi au dezvoltat cel mai rapid internet din lume. Au atins pentru prima dată viteza de 402 Tbps

Imaginați-vă că ați putea descărca întreaga bibliotecă Netflix într-o singură secundă. Pare SF? Pentru oamenii de știință japonezi, aceasta este realitatea. O echipă de cercetători de la Institutul Național de Tehnologii Informaționale și de Comunicații (NICT) din Japonia a atins recent un reper incredibil în viteza conexiunii la internet.

O viteză care îți taie respirația

Oamenii de știință japonezi au stabilit un nou record mondial în viteza de transfer de date, de 402 terabiți pe secundă (Tbps). Pentru comparație, o astfel de conexiune este de 1,6 milioane de ori mai rapidă decât viteza medie a conexiunilor broadband din SUA. La această viteză, ați putea descărca aproximativ 12.500 de filme într-o singură secundă.

Cheia succesului a fost utilizarea fibrei optice disponibile comercial și o combinație inteligentă de diverse tehnologii. Cercetătorii au folosit toate benzile de transmitere ale fibrelor optice standard și au implementat diverse tehnologii de amplificare. Astfel, au reușit să deschidă ușa utilizării unor lungimi de undă anterior neutilizate.

Ce înseamnă asta pentru viitorul internetului?

NICT vede în acest progres un mare potențial pentru extinderea capacității infrastructurii de comunicații optice. Cu cererea în creștere pentru servicii de date, această tehnologie ar putea contribui semnificativ în viitor la satisfacerea cerințelor tot mai mari pentru conexiunile la internet.

Totuși, până când această viteză uimitoare va ajunge în casele noastre, mai multe obstacole trebuie încă depășite. Recordul a fost atins cu fibră optică obișnuită, dar în condiții optime de laborator. Transferul acestui succes în lumea reală va necesita cercetări și resurse suplimentare.

Pentru comparație, viteza medie a conexiunilor broadband din SUA în mai 2024 a fost de 248,27 Mbps pentru descărcare și 34,23 Mbps pentru încărcare. Cel mai rapid furnizor, Cox, a atins cea mai mare viteză medie în al patrulea trimestru al anului 2023. Diferența dintre aceste viteze obișnuite și recordul japonez este într-adevăr astronomică.

Chiar dacă drumul către utilizarea practică a noii tehnologii este încă lung, această descoperire ne oferă o privire fascinantă asupra viitorului internetului. Cine știe, poate, într-o zi, vom naviga cu toții online la viteze despre care nici măcar nu visăm astăzi.

Ghidul nostru vă va ajuta să vă orientați în multitudinea de oferte ale furnizorilor de internet și să găsiți cel mai bun internet fix pentru locuința dumneavoastră. Aflați la ce să fiți atenți atunci când alegeți și între ce alternative puteți alege.

Visați la un internet pe care îl puteți lua oriunde? Atunci ar trebui să luați în considerare trecerea la internetul portabil. Ghidul nostru vă va arăta cum funcționează și ce poate face. Veți afla totul despre avantajele sale, dar și despre minusurile și, în cele din urmă, vă vom sfătui cum să-l alegeți corect.

Descoperă cum să transformi smartphone-ul tău într-un router Wi-Fi portabil. Ghidul nostru detaliat te va îndruma pas cu pas prin procesul de creare a unui hotspot mobil pe dispozitive Android și iOS. Fie că trebuie să partajezi internetul cu prietenii sau să lucrezi pe laptop și în afara rețelei tale de acasă, acest articol îți va arăta cum să faci asta.

În ultimii ani, transmisiunea programelor de televiziune prin intermediul internetului, denumită IPTV (Internet Protocol Television), a început să se răspândească semnificativ. Această transmisie este furnizată în principal de operatorii de telecomunicații prin intermediul liniilor lor telefonice. Ce ar trebui să știți înainte de a începe să vizionați televiziunea prin internet?

Amazon pătrunde în lumea internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper, care promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate. Cu peste 3.200 de sateliți pe orbita Pământului, dorește să concureze cu Starlink de la SpaceX și altele. Cât de rapid va fi internetul de la Amazon? Cât va costa și când va fi disponibil?

Care este viteza optimă a internetului pentru streaming, jocuri sau munca de acasă? Află împreună cu noi ce influențează viteza de descărcare și încărcare a datelor și ce tip de conexiune este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Îți vom sfătui cum să testezi viteza internetului tău și cum să o crești dacă este necesar.