Modem și router – două dispozitive discrete, fără de care nu ne putem imagina viața astăzi. Dar știți exact la ce servesc și în ce se deosebesc? Articolul nostru vă va ajuta să navigați în avalanșa de termeni tehnici, precum WAN, LAN, DSL sau Wi-Fi. Aflați cum modemul conectează casa dvs. la internet și cum routerul gestionează traficul de date între dispozitivele dvs.
Internetul este considerat de majoritatea dintre noi drept ceva firesc, dar puțini știu cum funcționează exact. Utilizatorii obișnuiți se mulțumesc cu faptul că primesc internet printr-un modem sau router și totul merge așa cum ar trebui. Cu toate acestea, modemul și routerul sunt dispozitive complet diferite, care sunt adesea confundate. Haideți să vedem cum diferă și care sunt cu adevărat rolurile lor.
Modem este o prescurtare de la Modulator și Demodulator, care se referă la funcția sa de modulare și demodulare a semnalului. Deși la prima vedere poate suna complicat, nu este nevoie să vă faceți griji. Principalul lucru de știut este că modemul servește pentru a converti datele astfel încât să fie posibile trimiterea și primirea acestora prin conexiunea la internet sau wide area network (WAN) a furnizorului ales de dvs.
Din punctul de vedere al modului de conectare la internet, există mai multe tipuri de modeme:
SFAT: Wide area network (WAN) se referă la o rețea care acoperă o zonă geografică extinsă – poate fi un oraș sau o întreagă țară. În schimb, local area network (LAN) reprezintă rețeaua dvs. de acasă, pe care o creați simplu cu ajutorul unui router.
Modemul reprezintă, pe scurt, punctul care conectează locuința dvs. la internet. La anumite tipuri de conexiuni la internet este necesară modularea datelor digitale într-un semnal analogic. Dacă decideți să vizitați un site web, comanda va fi dată digital sub forma unor zerouri și unuuri.
Modemul preia datele și le modulează în formă analogică. Semnalul se duce apoi la centrul de date al furnizorului dvs., unde este din nou demodulat în format digital. Întregul proces are loc în câteva milisecunde.
Routerul este un dispozitiv care gestionează traficul de date în cadrul rețelei dvs. de acasă (LAN). Scopul său este de a distribui eficient datele între dispozitivele conectate la dvs. acasă sau la birou. Cu ajutorul său este posibilă distribuirea datelor nu doar între dispozitive, ci și cu modemul - care servește la conectarea rețelei dvs. la internet.
Majoritatea routerelor disponibile oferă și alte funcții, inclusiv:
Dacă decideți să achiziționați un nou router, nu puteți alege pur și simplu primul dispozitiv pe care îl întâlniți în magazin. Este foarte important cum doriți să distribuiți internetul în casă și ce așteptări aveți de la acesta. În general, există patru tipuri de routere:
SFAT: Routerul poate funcționa și independent, creând o rețea locală LAN destinată partajării datelor între mai multe dispozitive.
Routerul funcționează pe scurt ca o stație de comandă pentru toate dispozitivele conectate la rețea. Sarcina sa principală este de a decide cum și unde trebuie să călătorească datele. Atunci când un dispozitiv din rețea solicită comunicarea cu alt dispozitiv, trimite un pachet de date către router.
Apoi examinează antetul pachetului, determină adresa de destinație și decide unde să-l trimită. În cele mai multe cazuri, acest lucru va presupune trimiterea de date între dispozitiv și modem. Totuși, puteți configura și partajarea datelor între dispozitivele conectate.
Așa cum ați văzut, modemul și routerul nu sunt în niciun caz aceleași dispozitive. Pe lângă scopul lor, ele diferă și în alte aspecte pe care le vom discuta mai detaliat mai jos.
Modemurile sunt de obicei mai mici și mai puțin complexe decât routerele. Sunt echipate doar cu câteva LED-uri care indică starea conexiunii. În general, este vorba de o cutie mică cu câteva porturi. Routerul, în schimb, este mai mare și echipat cu mai multe porturi sau antene pentru distribuirea semnalului Wi-Fi. Totuși, puteți întâlni și modemuri cu router.
Puteți deosebi modemul de router și după numărul de porturi disponibile. Modemul dispune de obicei de un port WAN pentru conectarea la internet și un port LAN pentru conectarea la router – există și modele cu mai multe porturi, dar din punct de vedere al securității nu este recomandat să conectați dispozitive direct la modem. Routerul, în schimb, oferă mai multe porturi LAN pentru conectarea mai multor dispozitive simultan.
Modemul și routerul diferă în special prin funcțiile lor, care se completează reciproc. Modemul este destinat conectării internetului la un dispozitiv sau la întreaga rețea de acasă, iar în unele cazuri trebuie să utilizeze modularea și demodularea semnalului. Modemul este, pe scurt, punctul de acces la WAN.
Dacă doriți să conectați mai multe dispozitive sau să extindeți Wi-Fi-ul în casă, nu vă puteți descurca fără un router. Funcția sa este sortarea și distribuirea datelor între mai multe dispozitive. În această legătură, creează rețeaua locală de acasă LAN, care poate funcționa și fără conexiune la internet.
Diferența se află și în firmware-ul celor două dispozitive. La modem se folosește un firmware de bază, care de obicei nu oferă funcții suplimentare. În schimb, routerul este un dispozitiv mult mai complex, capabil să realizeze, pe lângă rutarea datelor, și operațiuni avansate, cum ar fi blocarea site-urilor sau prioritizarea datelor.
Majoritatea modemurilor nu dispun de nicio protecție. În acest sens, se bazează pe router, care dispune de o gamă largă de funcții de securitate, inclusiv firewall. Astfel, este capabil să blocheze site-urile nedorite. De asemenea, include WPA/WPA2 pentru securizarea rețelelor wireless. Unele routere pot fi echipate cu o versiune mai avansată de protecție WPA3.
Modemul este primul punct care conectează rețeaua dvs. la internet. În spatele acestuia se află routerul, care are sarcina de a distribui conexiunea la internet între dispozitivele din rețea. Pe piață există și modemuri cu routere Wi-Fi, astfel încât să aveți nevoie doar de un singur dispozitiv.
Poate fi privit diferit și din punct de vedere al conexiunii. Singurul dispozitiv conectat direct la internet este modemul, deoarece acesta este capabil să moduleze și să demoduleze datele. Routerul nu poate face asta, de aceea servește doar la distribuirea conexiunii la internet între mai multe dispozitive.
SFAT: În afară de router, puteți întâlni și un switch de rețea. Acesta nu este capabil să creeze o rețea LAN singur, dar, odată conectat la un router, conectează mai eficient diferitele dispozitive. Principalul său avantaj constă în trimiterea exactă a datelor, în care acestea nu sunt trimise către toate dispozitivele simultan, ci către unul singur. Un alt avantaj este numărul mai mare de porturi LAN pentru conectarea mai multor dispozitive.
Dacă ați citit până aici, știți deja că modemul și routerul sunt dispozitive complet diferite, care se completează reciproc. Pentru o înțelegere completă, ar trebui să vedem cum funcționează întregul proces în practică.
Imaginați-vă că doriți să redați un videoclip pe YouTube și aveți un modem DSL clasic:
Procesul depinde și de tipul de conexiune la internet pe care îl utilizați. Pentru internetul prin cablu și DSL este necesară demodularea și modularea semnalului. În schimb, internetul wireless și cel optic folosesc doar semnal digital, astfel această funcție nu este necesară.
Dacă doriți să conectați casa sau biroul la internet, nu puteți face acest lucru fără un modem. La acesta puteți conecta dispozitivele necesare, dar din punct de vedere al securității, nu este cea mai bună decizie. Pentru a conecta mai multe dispozitive, este mai bine să achiziționați un router. Cu ajutorul acestuia veți crea o rețea LAN de acasă, la care puteți conecta dispozitive fie prin Wi-Fi, fie prin cablu.
Dacă nu știți ce modem sau router să alegeți, nu ezitați să întrebați furnizorul dvs. Acesta vă va sfătui ce dispozitive specifice se potrivesc tipului de conexiune și vă va recomanda ce parametri ar trebui să urmăriți în cadrul achiziției.
Simți că ești prins în capcana scrollării nesfârșite? Că nu ai timp de altceva decât să petreci timp pe telefon? Nu este nimic de rușine, dar este timpul să faci ceva în privința asta. Îți vom arăta cum să faci un detox digital eficient, care te va ajuta să redescoperi farmecul lumii offline.
Compania OpenAI a prezentat o nouă serie de modele de inteligență artificială numite o1, care promit o revoluție în domeniul gândirii complexe și al rezolvării problemelor. Modelele o1 excelează în domenii precum știința, programarea și matematica, unde obțin rezultate comparabile cu doctoranzii. OpenAI s-a concentrat și pe siguranță și a dezvoltat o nouă abordare de antrenament pentru a preveni abuzul AI.
Adu-ți aminte de viziunea uluitoare a viitorului din filmul Blade Runner – reclame holografice, ciber-spațiu și rețele omniprezente. Poate deveni această ficțiune realitate? Descoperiți ce ne putem aștepta de la internetul viitorului și cum se vor estompa granițele dintre realitate și lumea virtuală.
Cablurile de rețea ethernet sunt de obicei utilizate pentru transferul de date. Totuși, standardele IEEE 802.3af și 802.3at definesc funcția de alimentare prin cablu de rețea. Astfel, dispozitivele mici de rețea pot fi alimentate fără necesitatea unui cablu suplimentar pentru tensiune. Să analizăm avantajele și dezavantajele PoE (Power over Ethernet) și specificațiile sale.
Lagurile și ping-ul ridicat vă strică bucuria de a vă juca online? Află ce viteză a internetului este cu adevărat necesară pentru o experiență de joc lină și cum să optimizezi conexiunea ta. Îți vom dezvălui sfaturi pentru configurarea routerului, impactul latenței asupra diferitelor genuri de jocuri și alte sfaturi utile care te vor ajuta să devii stăpânul câmpurilor de luptă virtuale.
Vă simțiți în siguranță în lumea digitală? Criminalitatea cibernetică este ca un virus care se răspândește cu o viteză amețitoare și atacă victimele nepregătite. Ransomware, atacurile asupra Internetului Lucrurilor, tehnici sofisticate de inginerie socială – amenințările pândesc la tot pasul. Citiți cum să vă apărați de prădătorii cibernetici și cum puteți proteja datele și intimitatea dumneavoastră în jungla online.