Viteza.ro știri Internet lent: 8 dintre cele mai frecvente cauze și modalități de a le rezolva

Internet lent: 8 dintre cele mai frecvente cauze și modalități de a le rezolva

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Internet lent: 8 dintre cele mai frecvente cauze și modalități de a le rezolva

Întâmpinați probleme cu internetul lent și nu știți ce să faceți? Aproape oricine se confruntă din când în când cu întreruperi sau încetiniri, indiferent de tipul de conexiune sau de furnizor. Identificarea cauzei poate fi adesea complexă, mai ales pentru utilizatorii mai puțin pricepuți în tehnologie.

Tocmai de aceea, am scris pentru dvs. un ghid despre cele mai comune opt cauze ale internetului lent. Să vedem cum puteți accelera cu ușurință internetul și obține o conexiune mai stabilă.

1. Supraîncărcarea rețelei de acasă

Cei mai mulți utilizatori dau vina automat pe furnizor pentru internetul lent, adesea fără motiv. În special gospodăriile mari se confruntă deseori cu probleme din cauza supraîncărcării propriei rețele. În mod corespunzător, conexiunea încetinește imediat, ceea ce poate să nu fie suficient pentru activități online mai solicitante, cum ar fi apeluri video, vizionarea serviciilor de streaming sau jocurile.

Dacă știți că sunt conectate mai multe dispozitive la rețeaua dvs. sau că o utilizează un număr mai mare de utilizatori, puteți lua câțiva pași. Vom discuta fiecare detaliu mai jos.

Configurarea QoS pentru prioritizarea activităților

Multe routere oferă funcția Quality of Service (QoS), care permite ajustarea setărilor de utilizare a rețelei. Pe scurt, utilizatorul poate stabili singur ce date ar trebui să fie prioritizate de rețea. Funcția este ideală în special pentru activitățile care folosesc o lățime de bandă mare, cum ar fi apelurile video, descărcarea aplicațiilor sau streamingul jocurilor.

Pentru o mai bună înțelegere, să vedem un exemplu simplu:

Imaginați-vă că ați atribuit prioritate apelurilor video folosind această funcție. În timpul lucrului la calculator vă conectați la un apel de muncă și căutați informații pe un motor de căutare. Rețeaua va aloca maximul de date pentru apelul video, care ar trebui să funcționeze fără probleme. În schimb, viteza de conexiune pentru căutare va fi redusă semnificativ, ceea ce va duce la încetinirea încărcării paginilor web individuale.

Creați o rețea de oaspeți pentru vizitatori

Dacă aveți vizitatori, probabil le veți oferi opțiunea de a se conecta la rețeaua dvs. În acest caz, este mai bine să creați o rețea separată destinată doar vizitatorilor. Aceștia nu vor putea folosi întreaga lățime de bandă și nici nu vor putea vizita site-uri periculoase. Pe lângă posibilitatea de a încetini internetul, veți evita și pericolele în formă de malware sau alte riscuri.

Deconectarea dispozitivelor inactive

Poate aveți dispozitive conectate la rețea pe care nu le mai folosiți activ. Laptopurile vechi, telefoanele mobile sau tabletele pot porni automat actualizările programelor și aplicațiilor din când în când, ceea ce va reduce logic viteza internetului. De asemenea, verificați dacă routerul dvs. nu are un număr limitat de dispozitive conectate prestabilit.

Planificarea sarcinilor solicitante în avans

Dacă nu ați reușit să aflați cum să accelerați internetul, chiar și în ciuda tuturor eforturilor, trebuie să vă adaptați puțin la viteza conexiunii. O strategie bună este planificarea sarcinilor solicitate în avans. Dacă știți că dispozitivul dvs. necesită actualizare sau doriți să descărcați o aplicație, planificați aceste acțiuni noaptea sau atunci când majoritatea membrilor gospodăriei nu sunt acasă.

2. Supraîncărcarea rețelei de partea furnizorului

La fel ca și rețea de acasă, rețeaua furnizorului dvs. de internet poate fi supraîncărcată. Din păcate, în acest caz nu puteți face nimic altceva decât să așteptați până când furnizorul rezolvă problema. Alternativ, îi puteți contacta și le puteți descrie starea conexiunii dvs. Înainte de a face acest lucru, puteți efectua propriile măsurători ale conexiunii și confrunta furnizorul cu valorile reale.

O problemă comună este în special internetul lent prin cablu, care este foarte predispus la numărul de dispozitive conectate într-o anumită zonă. Cu toate acestea, acest fenomen poate apărea și la internetul wireless, în special în zonele dens populate sau în zonele izolate cu semnal slab, unde chiar și câteva dispozitive conectate pot reduce semnificativ viteza internetului.

Întreruperile pot fi observate în principal în orele de seară, când oamenii se întorc de la muncă. Dacă încetinirile se repetă regulat, este probabil că rețeaua este supraîncărcată. Singura soluție posibilă este planificarea sarcinilor solicitante în orele în care rețeaua nu este atât de folosită.

3. Depășirea limitei maxime de date

Anumiți furnizori pot stabili o limită maximă de date la abonamentele lor. Cel mai des întâlnit la internetul mobil sau prin satelit. După depășirea limitei, poate apărea fie o întrerupere completă a conexiunii, fie o încetinire semnificativă a acesteia.

Feriți-vă de reînnoirea automată, care vă poate costa destul de scump pe termen lung. Mai bine verificați condițiile abonamentului utilizat și explorați alternativele disponibile care corespund nevoilor dvs. și sunt, de asemenea, avantajoase din punct de vedere al prețului.

4. Semnal Wi-Fi slab

Unele gospodării se confruntă cu un semnal Wi-Fi slab, datorită acoperirii insuficiente a semnalului în zona respectivă, dimensiunii suprafeței de locuit sau obstacolelor din calea semnalului între router și dispozitivul țintă. Dacă nu locuiți doar în două camere, probabil vor apărea probleme cu internetul lent prin Wi-Fi în alte părți ale casei, mai ales în etaj sau în grădină.

Din fericire, există deja o serie de soluții tehnice care măresc cu ușurință raza semnalului Wi-Fi chiar și cu zeci de metri. Puteți alege, de exemplu:

  • Extender – captează semnalul Wi-Fi existent de la routerul dvs. și îl retransmite, extinzând raza semnalului. Deoarece acest proces este destul de solicitant, duce la o reducere a vitezei conexiunii.
  • Sistem Wi-Fi Mesh – constă dintr-un router și module satelit sau noduri amplasate în toată casa. Toate dispozitivele comunică între ele, formând astfel o rețea pe suprafața delimitată. Sunt ideale în special pentru casele mari cu mai multe etaje.
  • Router mai performant – dacă aveți un router deja de ceva timp, este posibil ca acesta să fie cauza internetului lent prin Wi-Fi. Standardul comun este deja routerele care suportă Wi-Fi 6, care pot influența semnificativ viteza conexiunii.
  • Adaptoare Powerline – utilizează rețeaua electrică existentă din casa dvs. pentru a transmite date. Un adaptor se conectează la routerul dvs. și celălalt se conectează la o priză în zona în care doriți să extindeți acoperirea. Unele adaptoare au, de asemenea, un extender Wi-Fi încorporat.

Problema poate fi cauzată și de locația greșită a routerului, lucru deosebit de important la internetul wireless. În acest caz, puteți utiliza antene suplimentare, care vă ajută să creșteți calitatea semnalului recepționat. Instalarea acestora poate fi puțin mai complicată, deoarece trebuie montate fie la înălțime pe fațada casei, fie direct pe acoperiș (în unele cazuri poate fi suficientă și montarea pe pod).

5. Latență mare

În acest caz, nu îi încântăm prea mult pe cei mai puțin pricepuți în tehnologiile de internet, care deja se pierd în tipurile de conexiuni și tehnologiile similare. Pe lângă aceștia, latența joacă un rol esențial în viteza de conexiune la internet.

Pe scurt, aceasta reprezintă timpul necesar pentru transferul datelor de la dispozitivul dvs. la serverul respectiv. Dacă doriți ca conexiunea dvs. să fie rapidă și fluidă, trebuie, printre altele, o latență scăzută.

În schimb, latența mare duce la încetinirea vitezei de conectare, la întreruperi sau blocări, care vă vor deranja în special la jocurile video sau apelurile video. Latența totală este influențată de câțiva factori care pot fi influențați doar în anumite cazuri.

Acestea includ în special tipul de conexiune, distanța dintre dispozitivul țintă și server, calitatea echipamentului sau supraîncărcarea rețelei. Din punct de vedere al tipului de conexiune, internetul prin satelit este cel mai dezavantajos, fiind caracterizat de o latență mare. În schimb, internetul optic oferă cea mai mică latență, dar este disponibil doar în zonele urbane.

Chiar dacă la prima vedere nu pare așa, latența este una dintre problemele care nu pot fi rezolvate în câteva minute. Așa cum am spus deja, este influențată de mai mulți factori care nu pot fi ușor identificați. Dacă totuși nu doriți să vă dați bătuți, puteți încerca pașii de mai jos:

  • încercați să resetați routerul
  • optimizați setările QoS
  • reduceți numărul de dispozitive conectate
  • alegeți în locul conexiunii wireless una prin cablu
  • încercați un alt tip de conexiune la internet (satelit, wireless, cablu, DSL sau internet optic).

6. Dispozitiv lent sau depășit

Problema nu trebuie să fie imediat de partea conexiunii la internet. În multe cazuri, încărcarea lentă poate fi cauzată de faptul că dispozitivul dvs. este depășit. Și nu vorbim doar de vârsta reală a laptopului sau telefonului dvs., ci și de actualitatea software-ului.

Dacă ați cumpărat dispozitivul recent, verificați dacă nu sunt disponibile actualizări pentru acesta. Încetinirile pot apărea și din cauza încărcării dispozitivului cu mai multe sarcini simultan. Încercați să îl opriți sau să îl reporniți mai întâi. Fiți atenți la deschiderea mai multor aplicații sau pagini în același timp.

La motoarele de căutare, puteți încerca să ștergeți cookie-urile sau istoricul total al căutărilor. În cele din urmă, verificați dacă dispozitivul nu a fost infectat cu virusuri sau malware. Pentru siguranță, rulați un scan antivirus și, dacă găsiți fișiere infectate, eliminați-le imediat.

7. Tariful prea lent

Una dintre problemele frecvente este selectarea unui tarif necorespunzător. Furnizorii oferă de obicei mai multe variante de tarife, care diferă în principal prin viteza conexiunii. Înainte de a decide schimbarea tarifului ales, verificați viteza reală a conexiunii. Acest lucru se poate face ușor folosind instrumentul nostru online, care efectuează măsurarea vitezei în câteva minute.

Dacă viteza corespunde tarifului ales de dvs., există o mare șansă ca o variantă mai rapidă să fie disponibilă pentru dvs. În caz contrar, este posibil să vă aflați într-o zonă cu acoperire semnală insuficientă. În astfel de cazuri, viteza internetului vă va afecta semnificativ, mai ales dacă în locuință sunt utilizate mai multe dispozitive simultan.

În cazul unei locuințe unde mai multe persoane transmit fluxuri de video în calitate HD în același timp, veți avea nevoie de o conexiune cu o viteză de cel puțin 15 până la 30 Mbit/s. În schimb, locuințele mari cu jucători entuziaști de jocuri online sau persoane care utilizează internetul 24/7 vor avea nevoie de un calibru puțin mai mare, de aproximativ 100 Mbit/s.

8. Tipul necorespunzător de conexiune la internet

În general, puteți întâlni mai multe tipuri de conexiuni la internet. Cel mai bine sunt acei locuitori ai orașelor și zonelor din jur, care pot alege dintr-o gamă foarte largă de oferte, atât în ceea ce privește tipurile de conexiuni, cât și furnizorii.

Puțin mai rău stau lucrurile pentru persoanele care locuiesc la sate sau în locații izolate, pentru că, de obicei, pentru acestea sunt disponibile forme mai puțin performante de conexiune. Cel mai adesea veți întâlni conexiuni DSL, satelitare sau wireless. Din fericire, o mare parte a furnizorilor se străduiesc să-și îmbunătățească serviciile și să extindă în continuare gama și calitatea rețelei.

Pentru o mai bună înțelegere, în tabelul următor vom analiza ce anume vă pot oferi fiecare dintre tipurile de conexiuni.

Tipul de conexiune

Avantaje

Dezavantaje

Viteza medie

Disponibilitate

DSL

  • Foarte stabil
  • Disponibil aproape peste tot
  • Mai ieftin
  • Viteză mai mică de descărcare și încărcare
  • Viteza poate scădea odată cu distanța

1 până la 100 Mbit/s

Orașe, zone suburbane și locații izolate

Cablu

  • Viteză mai mare decât DSL
  • Stabil
  • Mai costisitor
  • Calitate mai scăzută a semnalului în condiții de utilizare intensă

5 până la 500 Mbit/s

Cu precădere în zone urbane și suburbane

Internet optic

  • Viteze extrem de ridicate
  • Aceeași viteză pentru descărcare și încărcare
  • Stabilitate ridicată
  • Nu este disponibil peste tot
  • De obicei, tarife mai mari

250 până la 1,000 Mbit/s

Cu precădere în orașe mari și împrejurimile acestora

Internet prin satelit

  • Disponibilitate ridicată
  • Latenta ridicată
  • Viteză mai mică
  • Afectat ușor de condițiile meteorologice

3 până la 100 Mbit/s

În principal, în zone rurale și izolate

Internet wireless (LTE, 4G)

  • Portabil
  • Disponibilitate mai mare
  • Instalare ușoară
  • Tarife avantajoase
  • Mai puțin stabil
  • Calitate mai scăzută a semnalului în condiții meteo nefavorabile

2 până la 50 Mbit/s

Aproape pe întreg teritoriul (calitate mai scăzută a semnalului în zone izolate)

Internet wireless 5G

  • Viteze extrem de ridicate
  • Latentă scăzută
  • Portabil
  • Nu este disponibil peste tot
  • Necesită dispozitive noi compatibile cu 5G

50 până la 300 Mbit/s

(în mare parte din teritoriu, viteza atinge max. 100 Mbit/s)

În orașe și unele zone suburbane

Așa cum ați putut observa, există o multitudine de cauze care stau la baza internetului lent. Identificarea acestora poate fi mai dificilă, dar cu puțină răbdare veți reuși să descoperiți cauza specifică a problemei dvs. Dacă nu sunteți siguri de viteza internetului, puteți folosi instrumentul nostru online pentru măsurarea vitezei. În câteva momente, veți afla dacă calitatea conexiunii corespunde tarifului dvs. sau dacă există fluctuații de viteză pe parcursul zilei.

În ultimii ani, transmisiunea programelor de televiziune prin intermediul internetului, denumită IPTV (Internet Protocol Television), a început să se răspândească semnificativ. Această transmisie este furnizată în principal de operatorii de telecomunicații prin intermediul liniilor lor telefonice. Ce ar trebui să știți înainte de a începe să vizionați televiziunea prin internet?

Oamenii de știință japonezi au atins un nou record mondial în viteza internetului, de 402 terabiți pe secundă. Rezultatul este de 1,6 milioane de ori mai rapid decât viteza medie a internetului din SUA. Pentru a atinge acest rezultat, ei au utilizat fibră optică disponibilă comercial și o combinație de diverse tehnologii. Deși viteza a fost atinsă doar în condiții de laborator, se estimează că cercetarea ar putea ajuta la dezvoltarea ulterioară a rețelelor optice.

Amazon pătrunde în lumea internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper, care promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate. Cu peste 3.200 de sateliți pe orbita Pământului, dorește să concureze cu Starlink de la SpaceX și altele. Cât de rapid va fi internetul de la Amazon? Cât va costa și când va fi disponibil?

Care este viteza optimă a internetului pentru streaming, jocuri sau munca de acasă? Află împreună cu noi ce influențează viteza de descărcare și încărcare a datelor și ce tip de conexiune este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Îți vom sfătui cum să testezi viteza internetului tău și cum să o crești dacă este necesar.

Luăm internetul ca pe un lucru de la sine înțeles, dar ce se ascunde în spatele funcționării sale? Descoperiți misterul adresei IP, amprenta dvs. unică în lumea digitală. Aflați cum permite adresa IP comunicarea între dispozitive și ce înseamnă abrevierile IPv4 și IPv6.

VPN este un acronim pe care probabil l-ați auzit, dar știți exact ce înseamnă și cum vă poate influența activitățile online? Vă explicăm clar cum funcționează VPN-ul, la ce servește și care sunt avantajele și dezavantajele sale. Aflați cum VPN vă protejează confidențialitatea, permite accesul la conținut blocat și ce tipuri de VPN există.