Viteza.ro știri Google deschide ușile pentru o inteligență artificială mai sigură. A prezentat noul Gemma 2

Google deschide ușile pentru o inteligență artificială mai sigură. A prezentat noul Gemma 2

Google prezintă trei noi modele AI denumite Gemma 2, care pun accent pe securitate, transparență și accesibilitate. Modelul Gemma 2 2B este optimizat pentru calculatoarele obișnuite, ShieldGemma protejează împotriva conținutului toxic, iar Gemma Scope permite o analiză detaliată a funcționării modelelor. Astfel, Google dorește democratizarea AI și construirea încrederii.

Google deschide ușile pentru o inteligență artificială mai sigură. A prezentat noul Gemma 2

Google se lansează în lupta pentru o inteligență artificială mai etică și mai transparentă. În acest context, a lansat trei noi modele generative AI intitulate Gemma 2, care promit o securitate sporită, cerințe hardware reduse și o funcționare mai fluidă.

Securitatea pe primul loc

Spre deosebire de modelele Gemini, pe care Google le folosește pentru propriile produse, seria Gemma este destinată unei utilizări mai libere de către dezvoltatori și cercetători. Similar cu proiectul Llama de la Meta, Google încearcă să construiască încrederea și cooperarea în domeniul AI.

Prima noutate este modelul Gemma 2 2B, destinat generării și analizei textului. Punctul său forte constă în posibilitatea de a fi rulat și pe dispozitive mai puțin performante. Acest lucru deschide ușile pentru utilizarea lui de către o gamă largă de utilizatori. Modelul este disponibil prin platforme precum Vertex AI, Kaggle și Google AI Studio.

ShieldGemma: Gardianul împotriva conținutului toxic

Noul ShieldGemma a prezentat un set de clasificatori de securitate, a căror sarcină este de a identifica și bloca conținutul dăunător. Acestea includ, de exemplu, manifestările de ură, hărțuirea și materialele explicit sexuale. ShieldGemma în esență funcționează ca un filtru, care controlează atât datele de intrare pentru model, cât și ieșirile acestuia.

Ultima noutate este Gemma Scope, un instrument care permite o analiză detaliată a funcționării modelului Gemma 2. Google îl descrie ca un set de rețele neuronale specializate, care extind informațiile complexe procesate de model într-o formă mai ușor de înțeles.

Cercetătorii pot astfel înțelege mai bine cum Gemma 2 identifică modele, procesează date și generează rezultate. Lansarea modelelor Gemma 2 vine la scurt timp după ce Departamentul de Comerț al SUA a susținut în raportul său modelele AI deschise.

Acestea fac AI generativ mai accesibil pentru companiile mai mici, organizațiile non-profit și dezvoltatorii independenți. În plus, departamentul a subliniat necesitatea unor instrumente pentru monitorizarea și reglementarea acestor modele, în scopul de a minimiza riscurile potențiale.

Blackout digital. ChatGPT, Sora, Instagram și Facebook nu funcționau. Milioane de utilizatori au rămas fără acces la servicii populare. Întreruperile au dezvăluit fragilitatea lumii online și dependența de tehnologii. OpenAI s-a confruntat cu probleme de server, în timp ce Meta a gestionat o întrerupere globală. Ce se întâmplă în culisele gigantilor tehnologici?

Doriți ca copilul dumneavoastră să învețe elementele de bază ale programării într-o manieră distractivă și accesibilă? Scratch este punctul de plecare ideal. Acest limbaj de programare vizual permite copiilor să creeze jocuri, animații și povești fără a trebui să scrie cod complicat. Ei vor învăța principiile de bază ale gândirii logice și creativității, deschizându-le ușile către programarea adevărată.

Wi-Fi 6, cel mai nou standard pentru rețelele wireless, aduce o revoluție în viteză, capacitate și eficiență. Datorită noilor tehnologii, cum ar fi OFDMA, MU-MIMO și BSS Coloring, poate oferi o lățime de bandă de până la patru ori mai mare și poate deservi mai multe dispozitive simultan. Aflați cum Wi-Fi 6 vă poate ajuta acasă și la birou.

Programarea nu este doar despre scrierea codului, este o cale de a dezvolta gândirea logică și creativitatea. Descoperiți cum puteți introduce copiii în lumea programării într-un mod distractiv, de la limbaje simple bazate pe blocuri până la codare reală.

Urmăritorii falși sunt ca un dopaj digital - un drum rapid către popularitate, care are consecințe devastatoare. Descoperiți alături de noi partea întunecată a marketingului influencerilor, unde pentru câteva sute de lei se pot cumpăra mii de urmăritori. Ce impact are acest fenomen asupra brandurilor, societății și mai ales asupra generației tinere?

OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care vizează dezvoltarea de algoritmi pentru a prezice judecățile morale umane. Echipa de cercetare a creat anterior un sistem de AI pentru luarea deciziilor privind transplanturile. Sistemele AI actuale funcționează însă doar pe bază statistică și lipsesc de o reală înțelegere a eticii. În plus, diferite sisteme AI susțin diferite posturi filosofice cu privire la moralitate.