Viteza.ro știri Cum să alegi un switch – la ce parametri să fii atent

Cum să alegi un switch – la ce parametri să fii atent

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Comutatoarele de rețea sunt utile chiar și acasă

Dacă folosiți mai multe dispozitive acasă, pe care le conectați la rețeaua de internet prin cablu, numărul de porturi al routerului s-ar putea să nu fie suficient pentru dvs. Conectând un switch la rețeaua de internet de acasă, o veți dezvolta ușor și eficient. Conexiunea prin cablu este considerată a fi mai stabilă decât conexiunea wireless. Prin urmare, se recomandă să conectați calculatoarele, televizoarele, consolele de jocuri, imprimantele de rețea, camerele și alte dispozitive prin cablu. Conectați-vă la internet pe dispozitive portabile prin Wi-Fi. Puteți conecta cu ușurință switch-ul la routerul dvs. existent și să multiplicați numărul de porturi, poate chiar de mai multe ori.

Extinderea numărului de porturi nu este singurul motiv pentru a lua în considerare achiziționarea unui switch pentru rețeaua de acasă. De exemplu, dacă aveți nevoie să conectați mai multe dispozitive la internet care se află la o distanță mai mare de router (într-o altă cameră sau etaj), ar trebui să trageți mai multe cabluri lungi de la router. O soluție mai practică este să trageți un singur cablu lung de la router la camera dorită și să conectați un switch la acesta. De la switch, veți trage cabluri separate către dispozitivele individuale, care nu trebuie să fie prea lungi.

Switch și parametrii săi de bază

Atunci când alegeți un nou switch pentru utilizare acasă, ar trebui să vă familiarizați cu parametrii de bază și cu ce înseamnă aceștia. Veți evita astfel riscul de a achiziționa un element de rețea care nu va răspunde cerințelor dvs. Printre parametrii semnificativi ai comutatoarelor de rețea se numără:

  • Numărul de porturi – switch-urile obișnuite pentru acasă au porturi standard RJ-45. Numărul acestora poate varia, de la 5 până la zeci de porturi. Cu cât switch-ul are mai multe porturi, cu atât va avea dimensiuni mai mari și cerințe mai mari de performanță. Prin urmare, trebuie să țineți cont de un consum mai mare de energie și, bineînțeles, de costuri de achiziție mai mari.
  • Viteza de transfer – unul dintre cei mai importanți parametri pe care ar trebui să îi luați în considerare atunci când alegeți un comutator de rețea. Dispozitivele mai ieftine au de obicei viteza maximă de transfer de 100 Mb/s. Dacă folosiți acasă o rețea modernă de mare viteză cu o viteză de până la 1 Gb/s, utilizând un switch ieftin veți pierde în mod inutil din viteză. Prin urmare, vă recomandăm să achiziționați un switch mai scump cu suport pentru viteza de transfer gigabit, astfel veți beneficia la maximum de rețeaua dvs.
  • Capacitatea de comutare – indică cantitatea de GB pe care switch-ul este capabil să o comute într-o secundă pe toate porturile în ambele direcții. Comutatoarele casnice mai performante cu cinci porturi au o capacitate de comutare de aproximativ 10 Gbps, astfel încât pot gestiona chiar și transferul de date mari fără așteptări semnificative. Desigur, capacitatea de comutare ar trebui să fie proporțională cu numărul de porturi și viteza de transfer, astfel încât să poată gestiona încărcarea tuturor porturilor. De exemplu, un switch mai mare cu 16 porturi ar trebui să aibă o capacitate de comutare de 32 Gbps.
  • Capacitatea packet – indică numărul de milioane de pachete de 64B pe care switch-ul le poate transmite pe secundă.

Nu subestimați calitatea construcției

Atunci când alegeți un nou switch pentru rețeaua de acasă, nu vă concentrați doar asupra parametrilor tehnici, ci și asupra construcției dispozitivului. Cele mai ieftine comutatoare de rețea sunt fabricate din plastic, astfel sunt prea ușoare și rău disipează căldura. Prin urmare, comutatoarele de calitate superioară sunt construite din metal rezistent, care asigură răcirea pasivă eficientă. Majoritatea switch-urilor sunt proiectate pentru montarea pe perete și plasarea pe o suprafață plană. O categorie separată de switch-uri este reprezentată de rack, un sistem standardizat în care comutatoarele sunt montate împreună cu alte elemente de rețea.

Switch-urile mai scumpe sunt echipate cu o serie de funcții suplimentare

Dacă investiți într-un switch de rețea, veți putea beneficia de o serie de funcții utile pe care modelele mai ieftine de switch-uri nu le au. Printre acestea se numără, de exemplu, funcția de alimentare a dispozitivelor prin cablu de rețea – PoE. Despre alimentarea dispozitivelor prin PoE am scris recent un articol separat, așa că nu îl ratați.

QoS – Calitatea Serviciului

Printre alte funcții non-standard ale switch-urilor de rețea se numără gestionarea calității serviciului, cunoscută sub numele de QoS (Quality of Service). Dispozitivul evaluează automat încărcarea și previne suprasolicitarea. Prin urmare, nu se va întâmpla, de exemplu, ca descărcarea fișierelor voluminoase să perturbe calitatea convorbirilor telefonice pe internet. Datorită funcției QoS, switch-ul va avea grijă ca viteza de descărcare a fișierului mare să fie redusă și să permită o viteză suficientă pentru apeluri audio sau video.

Switch-urile permit și setarea manuală a priorităților porturilor individuale. Practic, înseamnă că portul folosit pentru conectarea la internet a televizorului poate avea o prioritate mai mare decât portul pentru conectarea la computerul de birou. Astfel, viteza pentru streaming fără probleme va fi suficientă chiar și în timpul descărcării de fișiere pe PC.

Gestionare și monitorizare la distanță

Să nu uităm nici de funcția utilă de gestionare și monitorizare la distanță. În mediul software al switch-ului, puteți reporni dispozitivul de la distanță, actualiza firmware-ul, monitoriza transferurile de date, vizualiza mesajele de eroare sau limita traficul pe unul dintre porturi. Switch-ul poate fi echipat și cu funcția de testare a cablurilor, care detectează cu ușurință un cablu deteriorat conectat la dispozitiv.

În general, pe măsură ce viteza de transfer este mai mare și numărul de dispozitive conectate în rețea crește, cerințele de performanță și funcțiile switch-ului de rețea cresc de asemenea. Alegerea unui dispozitiv de calitate și performant vă va permite să profitați la maxim de potențialul rețelei dvs.

În ultimii ani, transmisiunea programelor de televiziune prin intermediul internetului, denumită IPTV (Internet Protocol Television), a început să se răspândească semnificativ. Această transmisie este furnizată în principal de operatorii de telecomunicații prin intermediul liniilor lor telefonice. Ce ar trebui să știți înainte de a începe să vizionați televiziunea prin internet?

Oamenii de știință japonezi au atins un nou record mondial în viteza internetului, de 402 terabiți pe secundă. Rezultatul este de 1,6 milioane de ori mai rapid decât viteza medie a internetului din SUA. Pentru a atinge acest rezultat, ei au utilizat fibră optică disponibilă comercial și o combinație de diverse tehnologii. Deși viteza a fost atinsă doar în condiții de laborator, se estimează că cercetarea ar putea ajuta la dezvoltarea ulterioară a rețelelor optice.

Amazon pătrunde în lumea internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper, care promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate. Cu peste 3.200 de sateliți pe orbita Pământului, dorește să concureze cu Starlink de la SpaceX și altele. Cât de rapid va fi internetul de la Amazon? Cât va costa și când va fi disponibil?

Care este viteza optimă a internetului pentru streaming, jocuri sau munca de acasă? Află împreună cu noi ce influențează viteza de descărcare și încărcare a datelor și ce tip de conexiune este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Îți vom sfătui cum să testezi viteza internetului tău și cum să o crești dacă este necesar.

Luăm internetul ca pe un lucru de la sine înțeles, dar ce se ascunde în spatele funcționării sale? Descoperiți misterul adresei IP, amprenta dvs. unică în lumea digitală. Aflați cum permite adresa IP comunicarea între dispozitive și ce înseamnă abrevierile IPv4 și IPv6.

VPN este un acronim pe care probabil l-ați auzit, dar știți exact ce înseamnă și cum vă poate influența activitățile online? Vă explicăm clar cum funcționează VPN-ul, la ce servește și care sunt avantajele și dezavantajele sale. Aflați cum VPN vă protejează confidențialitatea, permite accesul la conținut blocat și ce tipuri de VPN există.

Alte versiuni lingvistice