Viteza.ro știri Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Puteți avea cel mai bun router wifi pentru transmisie de internet de mare viteză, dar dacă este plasat greșit, veți avea în continuare probleme cu calitatea semnalului. Găsirea unui loc potrivit pentru instalarea routerului este o condiție esențială pentru o conexiune wireless de calitate. Dacă doriți, de asemenea, să acoperiți mai multe camere sau să vă conectați pe o distanță mai mare, trebuie să acorzi o mare atenție locului în care amplasezi routerul. Urmând câteva reguli de bază, veți obține maximum din routerul dvs.

Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Router în centrul camerei pentru o acoperire ideală

Radioul electromagnetic se propagă cel mai bine în spațiu deschis. Dacă doriți să asigurați acoperirea cu semnal wifi pe cea mai mare suprafață posibilă a apartamentului sau casei dvs. familiale, încercați să găsiți un loc potrivit în centrul camerei. De acolo, semnalul va radia liber în toate direcțiile. Router-ul nu trebuie plasat pe podea, înălțimea minimă de instalare ar trebui să fie cel puțin de 0,5 metri.

O soluție elegantă este montarea dispozitivului deasupra plafonului fals. Plăcile din polistiren vor cauza doar o atenuare minimă, în timp ce routerul va rămâne ascuns ochilor și nu va perturba estetica interiorului. În general, pentru a obține un semnal maxim, ar trebui să aveți vizibilitate directă către router atunci când vă conectați la dispozitivul wireless. Montând routerul în colțuri, nișe sau camere marginale, vă veți priva de o parte mare a semnalului și, în multe locuri din apartament sau casă, probabil că nu veți avea deloc conexiune.

Pereții groși reduc semnificativ calitatea semnalului

Dacă doriți să utilizați conexiunea wireless la internet în mai multe camere, vă puteți confrunta cu o atenuare semnificativă cauzată de pereții groși. Radiația electromagnetică pătrunde foarte greu prin obstacole. În timp ce pereții din gips-carton reduc calitatea semnalului doar ușor, semnalul nu trece aproape deloc prin zidurile de beton, umpluturile groase de cărămidă sau construcțiile metalice.

În acest caz, este indicat să reflectați asupra locului din care transmiterea semnalului va fi cât mai puțin perturbată. Amintiți-vă – cu cât sunt mai puține obstacole, cu atât mai bună va fi calitatea semnalului. Dacă routerul este dotat cu una sau mai multe antene de transmisie, îndreptați-le în direcția dorită.

Atenție la amplasarea în apropierea dispozitivelor electronice

Puteți „dezactiva” fiabil semnalul de la router-ul wifi plasând dispozitivul lângă aparate care emit alte radiații electromagnetice. Cele mai mari probleme sunt cauzate de cuptoarele cu microunde, dar calitatea poate fi redusă și de un computer desktop, televizor, difuzor de mare putere sau frigider. Dacă aveți routerul amplasat într-un loc deschis și fără obstacole semnificative, dar totuși vă confruntați cu o calitate slabă a semnalului, încercați să identificați sursele mari de interferențe.

Folosiți o aplicație pentru măsurarea semnalului wifi

Nu vă temeți să experimentați cu amplasarea routerului wifi și să îl mutați prin camere până când obțineți rezultate satisfăcătoare în toate spațiile unde aveți nevoie de conexiunea la internet. Procesul de testare va fi mult ușurat de aplicații mobile care determină calitatea semnalului în locul respectiv.

Dacă utilizați un telefon mobil cu sistem Android, instalați, de exemplu, aplicația Wifi Analyzer, care vă va informa instantaneu despre calitatea semnalului și gradul de interferență al fiecărei benzi. Valoarea intensității semnalului este exprimată în dBm. Fiți atenți că valoarea se referă la puterea de 1mW și astfel este afișată în numere negative. Cu cât rezultatul este mai aproape de zero, cu atât mai mare este nivelul radiației electromagnetice în spațiul testat. De exemplu, o valoare de -50 dBm indică un semnal mai puternic decât -80 dBm. Pentru a avea o idee, la măsurarea semnalului direct la router, de obicei, obțineți un rezultat în jur de -30 dBm.

Evident, cu cât folosiți un router wifi mai puternic, cu atât mai bine va fi capacitatea de transmisie a semnalului pe distanțe mai mari și prin obstacole. Totuși, nu subestimați amplasarea routerului nici atunci când utilizați cel mai bun dispozitiv, vă privați inutil de forța de transmisie și, în final, de calitatea și viteza conexiunii.

Vă simțiți în siguranță în lumea digitală? Criminalitatea cibernetică este ca un virus care se răspândește cu o viteză amețitoare și atacă victimele nepregătite. Ransomware, atacurile asupra Internetului Lucrurilor, tehnici sofisticate de inginerie socială – amenințările pândesc la tot pasul. Citiți cum să vă apărați de prădătorii cibernetici și cum puteți proteja datele și intimitatea dumneavoastră în jungla online.

Chatboți cu sentiment? AI emoțională este noul trend care promite o revoluție în îngrijirea clienților. Poate inteligența artificială să recunoască cu adevărat emoțiile umane și cum ar putea fi utilizată această tehnologie? Vino cu noi să explorăm principiile AI emoționale, potențialul său, riscurile și întrebările etice legate de citirea emoțiilor de către mașini.

Tehnologiile cuantice se apropie implacabil și promit o revoluție în multe domenii. Avem la îndemână internetul cuantic și busolele cuantice. Viitorul fără hackerii și GPS-ul ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm. Cu toate acestea, oamenii de știință încă trebuie să înfrunte o serie de obstacole, a căror depășire nu va fi tocmai simplă.

Auziți despre 5G din toate părțile, dar încă nu sunteți siguri ce este exact și cum diferă de 4G? Acest articol explică diferențele cheie dintre rețelele 4G și 5G, de la viteză și latență până la impactul asupra bateriei dispozitivului dvs. mobil.

Google prezintă trei noi modele AI denumite Gemma 2, care pun accent pe securitate, transparență și accesibilitate. Modelul Gemma 2 2B este optimizat pentru calculatoarele obișnuite, ShieldGemma protejează împotriva conținutului toxic, iar Gemma Scope permite o analiză detaliată a funcționării modelelor. Astfel, Google dorește democratizarea AI și construirea încrederii.

Rămâneți online chiar și în călătorii? Fie că doriți să împărtășiți experiențele cu cei dragi, să planificați traseul sau doar să scurtați timpul cu un film, fără internet nu vă descurcați. Dar cum să aveți o conexiune rapidă și sigură chiar și departe de casă? Explorați cu noi diferite opțiuni, de la date mobile la rețele Wi-Fi publice și soluții specializate care vă asigură internetul chiar și în vacanță.