Cu siguranță ai pățit-o. Vrei să te conectezi la rețeaua WiFi de pe mobil, tabletă sau laptop, dar semnalul este slab. Așa că te plimbi prin cameră pentru a mai apărea o linie dorită pe pictogramă. Această soluție este însă destul de enervantă și uneori nici măcar nu este posibilă. Ce legătură are cu aceasta sistemul Mesh?
Mai întâi de la început. Există mai multe moduri de a extinde semnalul. Prima și cea mai veche opțiune este utilizarea așa-numitului repetor. Numele acestui dispozitiv ar putea fi tradus ca „repetitor” și acest termen descrie bine principiul său de funcționare. Semnalul de la routerul principal este transmis prin repetor în aceeași bandă.
O altă opțiune este un dispozitiv ceva mai modern – extender. Acesta ar putea fi numit „extender”. Funcția este destul de asemănătoare cu cea a repeaterului. Avantajul este însă utilizarea mai multor benzi. O variantă a extenderului este network extender, care este practic un router secundar utilizând o conexiune cablată. Și în cele din urmă, cel mai nou membru al familiei de amplificatoare de semnal WiFi este sistemul WiFi Mesh.
Sistemele Mesh sunt o inovație relativ nouă și reprezintă cea mai avansată modalitate de a asigura acoperirea cu o singură rețea WiFi pe o zonă foarte extinsă. Principiul, pe scurt, constă dintr-un set de mai multe „routere”. Un router principal este însoțit de mai multe unități secundare, care ar putea fi descrise ca sateliți.
Toate unitățile sunt interconectate, au antene omnidirecționale și comunică între ele prin benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Ele pot utiliza de asemenea ethernet – adică rețea cablată. Acest sistem permite asigurarea unei acoperiri eficiente chiar și pe o suprafață foarte mare cu un semnal puternic al unei singure rețele WiFi.
Sistemul Mesh oferă multiple posibilități de utilizare a rețelei wireless în mediul casnic și de afaceri. Asigură un semnal de înaltă calitate și puternic. În multe cazuri permite renunțarea la conexiunea cablată. Unul dintre avantajele sale este faptul că unitățile comunică între ele – nu doar unidirecțional de la unitatea principală la cea secundară. Astfel, întreruperea unui punct nu va pune în pericol sistemul.
Configurarea și întreținerea unei astfel de rețele sunt operații foarte simple pe care le poate realiza chiar și un neprofesionist. Configurarea este simplă, iar dispozitivul alege automat cea mai bună modalitate de propagare a semnalului pentru a asigura o acoperire uniformă și stabilă.
Poate singurul dezavantaj al rețelei WiFi Mesh este prețul mai ridicat de achiziție. Aceste dispozitive au început să apară abia în anul 2016. Sperăm că în viitor vom putea observa o reducere a costurilor. Dar și în prezent, investiția adeseori merită. Sistemul WiFi Mesh va fi apreciat în special dacă:
Blackout digital. ChatGPT, Sora, Instagram și Facebook nu funcționau. Milioane de utilizatori au rămas fără acces la servicii populare. Întreruperile au dezvăluit fragilitatea lumii online și dependența de tehnologii. OpenAI s-a confruntat cu probleme de server, în timp ce Meta a gestionat o întrerupere globală. Ce se întâmplă în culisele gigantilor tehnologici?
Doriți ca copilul dumneavoastră să învețe elementele de bază ale programării într-o manieră distractivă și accesibilă? Scratch este punctul de plecare ideal. Acest limbaj de programare vizual permite copiilor să creeze jocuri, animații și povești fără a trebui să scrie cod complicat. Ei vor învăța principiile de bază ale gândirii logice și creativității, deschizându-le ușile către programarea adevărată.
Wi-Fi 6, cel mai nou standard pentru rețelele wireless, aduce o revoluție în viteză, capacitate și eficiență. Datorită noilor tehnologii, cum ar fi OFDMA, MU-MIMO și BSS Coloring, poate oferi o lățime de bandă de până la patru ori mai mare și poate deservi mai multe dispozitive simultan. Aflați cum Wi-Fi 6 vă poate ajuta acasă și la birou.
Programarea nu este doar despre scrierea codului, este o cale de a dezvolta gândirea logică și creativitatea. Descoperiți cum puteți introduce copiii în lumea programării într-un mod distractiv, de la limbaje simple bazate pe blocuri până la codare reală.
Urmăritorii falși sunt ca un dopaj digital - un drum rapid către popularitate, care are consecințe devastatoare. Descoperiți alături de noi partea întunecată a marketingului influencerilor, unde pentru câteva sute de lei se pot cumpăra mii de urmăritori. Ce impact are acest fenomen asupra brandurilor, societății și mai ales asupra generației tinere?
OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care vizează dezvoltarea de algoritmi pentru a prezice judecățile morale umane. Echipa de cercetare a creat anterior un sistem de AI pentru luarea deciziilor privind transplanturile. Sistemele AI actuale funcționează însă doar pe bază statistică și lipsesc de o reală înțelegere a eticii. În plus, diferite sisteme AI susțin diferite posturi filosofice cu privire la moralitate.