Viteza.ro știri Ce este WiFi Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cu siguranță ai pățit-o. Vrei să te conectezi la rețeaua WiFi de pe mobil, tabletă sau laptop, dar semnalul este slab. Așa că te plimbi prin cameră pentru a mai apărea o linie dorită pe pictogramă. Această soluție este însă destul de enervantă și uneori nici măcar nu este posibilă. Ce legătură are cu aceasta sistemul Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cum să extinzi semnalul WiFi?

Mai întâi de la început. Există mai multe moduri de a extinde semnalul. Prima și cea mai veche opțiune este utilizarea așa-numitului repetor. Numele acestui dispozitiv ar putea fi tradus ca „repetitor” și acest termen descrie bine principiul său de funcționare. Semnalul de la routerul principal este transmis prin repetor în aceeași bandă.

O altă opțiune este un dispozitiv ceva mai modern – extender. Acesta ar putea fi numit „extender”. Funcția este destul de asemănătoare cu cea a repeaterului. Avantajul este însă utilizarea mai multor benzi. O variantă a extenderului este network extender, care este practic un router secundar utilizând o conexiune cablată. Și în cele din urmă, cel mai nou membru al familiei de amplificatoare de semnal WiFi este sistemul WiFi Mesh.

Cum funcționează sistemul Mesh?

Sistemele Mesh sunt o inovație relativ nouă și reprezintă cea mai avansată modalitate de a asigura acoperirea cu o singură rețea WiFi pe o zonă foarte extinsă. Principiul, pe scurt, constă dintr-un set de mai multe „routere”. Un router principal este însoțit de mai multe unități secundare, care ar putea fi descrise ca sateliți.

Toate unitățile sunt interconectate, au antene omnidirecționale și comunică între ele prin benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Ele pot utiliza de asemenea ethernet – adică rețea cablată. Acest sistem permite asigurarea unei acoperiri eficiente chiar și pe o suprafață foarte mare cu un semnal puternic al unei singure rețele WiFi.

Avantajele sistemului Mesh

Sistemul Mesh oferă multiple posibilități de utilizare a rețelei wireless în mediul casnic și de afaceri. Asigură un semnal de înaltă calitate și puternic. În multe cazuri permite renunțarea la conexiunea cablată. Unul dintre avantajele sale este faptul că unitățile comunică între ele – nu doar unidirecțional de la unitatea principală la cea secundară. Astfel, întreruperea unui punct nu va pune în pericol sistemul.

Configurarea și întreținerea unei astfel de rețele sunt operații foarte simple pe care le poate realiza chiar și un neprofesionist. Configurarea este simplă, iar dispozitivul alege automat cea mai bună modalitate de propagare a semnalului pentru a asigura o acoperire uniformă și stabilă.

Când merită să achiziționezi un sistem Mesh?

Poate singurul dezavantaj al rețelei WiFi Mesh este prețul mai ridicat de achiziție. Aceste dispozitive au început să apară abia în anul 2016. Sperăm că în viitor vom putea observa o reducere a costurilor. Dar și în prezent, investiția adeseori merită. Sistemul WiFi Mesh va fi apreciat în special dacă:

  • Ai un apartament sau o casă mare (sau spații de birouri)
  • Ai probleme cu propagarea semnalului din cauza interferențelor sau obstacolelor
  • Trebuie să asiguri un semnal foarte puternic și stabil pe întreaga suprafață
  • Nu vrei să te bazezi pe o rețea cablată
  • Vrei o soluție simplă fără a fi nevoie de o configurare complicată

În ultimii ani, transmisiunea programelor de televiziune prin intermediul internetului, denumită IPTV (Internet Protocol Television), a început să se răspândească semnificativ. Această transmisie este furnizată în principal de operatorii de telecomunicații prin intermediul liniilor lor telefonice. Ce ar trebui să știți înainte de a începe să vizionați televiziunea prin internet?

Oamenii de știință japonezi au atins un nou record mondial în viteza internetului, de 402 terabiți pe secundă. Rezultatul este de 1,6 milioane de ori mai rapid decât viteza medie a internetului din SUA. Pentru a atinge acest rezultat, ei au utilizat fibră optică disponibilă comercial și o combinație de diverse tehnologii. Deși viteza a fost atinsă doar în condiții de laborator, se estimează că cercetarea ar putea ajuta la dezvoltarea ulterioară a rețelelor optice.

Amazon pătrunde în lumea internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper, care promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate. Cu peste 3.200 de sateliți pe orbita Pământului, dorește să concureze cu Starlink de la SpaceX și altele. Cât de rapid va fi internetul de la Amazon? Cât va costa și când va fi disponibil?

Care este viteza optimă a internetului pentru streaming, jocuri sau munca de acasă? Află împreună cu noi ce influențează viteza de descărcare și încărcare a datelor și ce tip de conexiune este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Îți vom sfătui cum să testezi viteza internetului tău și cum să o crești dacă este necesar.

Luăm internetul ca pe un lucru de la sine înțeles, dar ce se ascunde în spatele funcționării sale? Descoperiți misterul adresei IP, amprenta dvs. unică în lumea digitală. Aflați cum permite adresa IP comunicarea între dispozitive și ce înseamnă abrevierile IPv4 și IPv6.

VPN este un acronim pe care probabil l-ați auzit, dar știți exact ce înseamnă și cum vă poate influența activitățile online? Vă explicăm clar cum funcționează VPN-ul, la ce servește și care sunt avantajele și dezavantajele sale. Aflați cum VPN vă protejează confidențialitatea, permite accesul la conținut blocat și ce tipuri de VPN există.