Viteza.ro știri Care este viteza optimă de descărcare și încărcare a datelor?

Care este viteza optimă de descărcare și încărcare a datelor?

Care este viteza optimă a internetului pentru streaming, jocuri sau munca de acasă? Află împreună cu noi ce influențează viteza de descărcare și încărcare a datelor și ce tip de conexiune este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Îți vom sfătui cum să testezi viteza internetului tău și cum să o crești dacă este necesar.

Care este viteza optimă de descărcare și încărcare a datelor?

Majoritatea oamenilor nu își mai pot imagina viața fără conexiune la internet. În ciuda tuturor eforturilor, adesea calitatea conexiunii nu este suficientă, ceea ce duce la încetiniri și uneori la întreruperi. Cu toate acestea, depinde foarte mult de modul în care intenționezi să utilizezi internetul.

Există o mare diferență între a citi e-mailuri din când în când și a planifica să faci streaming de jocuri de dimineața până seara. Hai să vedem cât de importantă este viteza conexiunii atunci când navighezi pe internet și cum o poți influența.

Ce este viteza internetului?

În primul rând, ar trebui să ne uităm la ce este de fapt viteza internetului. În esență, este un indicator care arată cât de rapid poate rețea respectivă să transfere date. De obicei, această viteză este exprimată în biți pe secundă (bit/s) sau, mai frecvent, în megabiți pe secundă (Mbit/s).

În plus, trebuie să diferențiem între viteza de descărcare și viteza de încărcare - vom analiza diferențele dintre ele mai jos.

Viteza de descărcare

Viteza de descărcare sau „download speed” indică cât de repede poți descărca fișiere de pe internet pe dispozitivul ales. În ceea ce privește viteza internetului, acesta este unul dintre cei mai monitorizați indicatori, deoarece majoritatea oamenilor descarcă mai multe date decât încarcă. Viteza nu afectează doar cazurile în care decizi să descarci direct un fișier, ci și simpla navigare pe internet, care poate include de exemplu:

  • Navigarea pe pagini web – o viteză mai mare de descărcare înseamnă încărcarea mai rapidă a paginilor web.

  • Streaming-ul video – o viteză mare de descărcare este esențială pentru streaming-ul video la calitate înaltă fără întârziere. De exemplu, pentru streaming-ul video la calitate înaltă (HD) pe Netflix, se recomandă o viteză de descărcare de 5 Mbit/s, în timp ce pentru conținut 4K este necesară o viteză de cel puțin 25 Mbit/s.

  • Ascultarea muzicii – cu o viteză mai mare de descărcare, te poți aștepta la încărcarea mai rapidă a melodiilor și la aproape zero întârzieri între melodii. În acest sens, depinde foarte mult de calitatea sunetului, pe care o poți seta pe majoritatea platformelor.

  • Descărcarea fișierelor – dacă dorești să descarci un fișier mare, de exemplu, un joc sau o actualizare, o viteză mai mare de descărcare va reduce timpul necesar pentru a finaliza descărcarea – în loc de câteva ore, descărcarea va dura doar câteva zeci de minute, cel mult o oră.

  • Jocuri online – deși jocurile online nu necesită de obicei o viteză mare de descărcare (deoarece multe date sunt de fapt încărcate, nu descărcate), o conexiune stabilă și rapidă poate îmbunătăți experiența utilizatorului și preveni întreruperile neplăcute.

Fii atent și la publicitatea înșelătoare din partea furnizorilor. Majoritatea covârșitoare a acestora indică viteza maximă de descărcare, pe care nu toți utilizatorii o pot atinge. Totul depinde de gradul de utilizare a rețelei, calitatea semnalului în locul respectiv, dar și de tipul și vechimea dispozitivului tău.

Viteza de încărcare

Viteza de încărcare indică cât de repede poți încărca date de pe dispozitivul tău pe internet. Acesta este esențial pentru activități precum încărcarea videoclipurilor pe YouTube, partajarea fișierelor mari sau apelurile video.

Viteza de încărcare, adesea denumită „upload speed”, indică cât de repede poți încărca datele de pe dispozitivul tău pe internet. În practică, este opusul vitezei de descărcare, care arată cât de repede poți descărca datele. Viteza de încărcare se măsoară, din nou, în biți sau în megabiți pe secundă.

Care este viteza recomandată a internetului?

Viteza conexiunii la internet poate varia în funcție de activitățile specifice pe care le desfășori în mediul online. Calitatea transmisiunii este influențată și de alți factori, deci nu este posibil să oferim valori exacte. În tabelul de mai jos, ne vom uita la viteza aproximativă de conexiune de care vei avea nevoie pentru diferite activități.

Activitate

Viteza min. de descărcare

Viteza min. de încărcare

Navigarea pe web sau e-mail-uri

1 Mbit/s

---

Streaming muzical

1 Mbit/s

---

Streaming video (calitate SD)

3 Mbit/s

---

Streaming video (calitate HD)

5 Mbit/s

---

Streaming video (calitate 4K)

25 Mbit/s

---

Jocuri online

3–6 Mbit/s

1 până la 5 Mbit/s

Apeluri video (calitate SD)

1 Mbit/s

1 Mbit/s

Apeluri video (calitate HD)

2,5 Mbit/s

2,5 Mbit/s

Încărcarea fișierelor mari

---

5 Mbit/s

Home office (acces la cloud, apeluri video etc.)

10 Mbit/s

5 Mbit/s




Tipuri diferite de conexiuni și impactul acestora asupra vitezei

Tipul de conexiune pe care îl folosești poate avea un impact asupra vitezei internetului. În Cehia, vei întâlni în special cinci variante de conexiuni, și anume DSL, internet prin cablu, fibră optică, internet prin satelit sau internet wireless 4G/5G.

Tehnologie

Viteza de descărcare

Viteza de încărcare

DSL

1 până la 100 Mbit/s

1 până la 10 Mbit/s

Internet prin cablu

10 până la 500 Mbit/s

5 până la 50 Mbit/s

Fibră optică

250 Mbit/s până la 1 Gbit/s

250 Mbit/s până la 1 Gbit/s

Internet prin satelit

10 până la 100 Mbit/s

1 până la 3 Mbit/s

Internet wireless 4G/5G

5 până la 50 Mbit/s

2 până la 20 Mbit/s

Cum să testezi viteza internetului?

Dacă ai impresia că internetul tău nu este suficient de rapid sau vrei doar să știi ce viteze de descărcare și încărcare ating t�, poți efectua o măsurare simplă a vitezei internetului. La noi, poți verifica viteza conexiunii în câteva minute.

Trebuie doar să introduci numele furnizorului tău, tipul de conexiune, județul, localitatea în care te afli și tariful tău. Instrumentul va pregăti rapid un raport al vitezei conexiunii, atât din punct de vedere al descărcării, cât și al încărcării. De asemenea, poți vizualiza informații detaliate, inclusiv latența sau estimările privind cât de rapid poți descărca sau încărca fișiere de diferite dimensiuni.

Cum să crești viteza de descărcare?

Dacă ai efectuat deja un test de viteză a internetului și viteza măsurată nu este suficientă pentru tine, nu este nevoie să te descurajezi. Există încă posibilități de a crește viteza de descărcare. În primul rând, asigură-te că viteza nu este limitată de către furnizor, care lucrează temporar la repararea rețelei.

Un alt mod de a accelera descărcarea este achiziționarea unui router mai performant. O alegere bună sunt routerele dual-band, cu care te poți conecta nu doar la banda de 2,4 GHz, ci și la cea de 5 GHz. Dacă utilizezi internet wireless, problema poate consta și în faptul că routerul se află prea departe. O soluție frecventă este achiziționarea unei antene, care poate crește semnificativ puterea semnalului.

Aruncă o privire și la alternativele disponibile de conexiune. Dacă ai o conexiune DSL sau internet prin cablu, încearcă să cauți oferte de internet prin fibră optică. Poate fi de ajutor și schimbarea tarifului. Chiar și după schimbarea acestuia, este recomandat să efectuezi o măsurare de control a vitezei. Unii furnizori îți pot oferi un tarif scump chiar și atunci când viteza nu va atinge valorile așteptate.

Un nou studiu a dezvăluit un fapt alarmant: sateliții Starlink de la SpaceX, destinați să ofere internet, produc emisii radio perturbatoare, care amenință observațiile spațiale ale radiotelescoapelor. Emisiile din a doua generație de Starlink sunt de până la 30 de ori mai puternice decât generația anterioară și reprezintă o problemă serioasă pentru astronomi.

Simți că ești prins în capcana scrollării nesfârșite? Că nu ai timp de altceva decât să petreci timp pe telefon? Nu este nimic de rușine, dar este timpul să faci ceva în privința asta. Îți vom arăta cum să faci un detox digital eficient, care te va ajuta să redescoperi farmecul lumii offline.

Compania OpenAI a prezentat o nouă serie de modele de inteligență artificială numite o1, care promit o revoluție în domeniul gândirii complexe și al rezolvării problemelor. Modelele o1 excelează în domenii precum știința, programarea și matematica, unde obțin rezultate comparabile cu doctoranzii. OpenAI s-a concentrat și pe siguranță și a dezvoltat o nouă abordare de antrenament pentru a preveni abuzul AI.

Adu-ți aminte de viziunea uluitoare a viitorului din filmul Blade Runner – reclame holografice, ciber-spațiu și rețele omniprezente. Poate deveni această ficțiune realitate? Descoperiți ce ne putem aștepta de la internetul viitorului și cum se vor estompa granițele dintre realitate și lumea virtuală.

Cablurile de rețea ethernet sunt de obicei utilizate pentru transferul de date. Totuși, standardele IEEE 802.3af și 802.3at definesc funcția de alimentare prin cablu de rețea. Astfel, dispozitivele mici de rețea pot fi alimentate fără necesitatea unui cablu suplimentar pentru tensiune. Să analizăm avantajele și dezavantajele PoE (Power over Ethernet) și specificațiile sale.

Lagurile și ping-ul ridicat vă strică bucuria de a vă juca online? Află ce viteză a internetului este cu adevărat necesară pentru o experiență de joc lină și cum să optimizezi conexiunea ta. Îți vom dezvălui sfaturi pentru configurarea routerului, impactul latenței asupra diferitelor genuri de jocuri și alte sfaturi utile care te vor ajuta să devii stăpânul câmpurilor de luptă virtuale.