Viteza.ro știri Care este diferența reală dintre internetul 4G și 5G?

Care este diferența reală dintre internetul 4G și 5G?

Auziți despre 5G din toate părțile, dar încă nu sunteți siguri ce este exact și cum diferă de 4G? Acest articol explică diferențele cheie dintre rețelele 4G și 5G, de la viteză și latență până la impactul asupra bateriei dispozitivului dvs. mobil.

Care este diferența reală dintre internetul 4G și 5G?

Termenii 4G și 5G au devenit sinonimi în ultimii ani cu internetul mobil rapid. În acest context, ele sunt și motorul progresului tehnologic. În timp ce 4G sau LTE este deja un standard, 5G vine cu schimbări revoluționare care promit să împingă limitele internetului mobil la un cu totul alt nivel. Veniți cu noi să vedem în ce se deosebesc cele două rețele.

Viteză

Cea mai vizibilă și discutată diferență dintre 4G și 5G este viteza. În timp ce rețelele 4G ating viteze medii de descărcare de aproximativ 20 Mbps și viteze de încărcare de aproximativ 10 Mbps, rețelele 5G promit o accelerare de până la zece ori mai mare, cu o viteză teoretică maximă de descărcare de până la 20 Gbps și viteze de încărcare de până la 10 Gbps.

În practică, ați putea descărca un film de lung metraj la calitate înaltă în câteva secunde, să trimiteți rapid un fișier voluminos sau să transmiteți fluente și la calitate înaltă în 4K sau 8K.

Latență

Un alt parametru cheie care afectează fluiditatea și răspunsul aplicațiilor online este latența, adică întârzierea dintre trimiterea cererii de pe dispozitivul dvs. și livrarea acesteia pe server și înapoi.

În timp ce la 4G latența este în jur de 50 de milisecunde, rețelele 5G pot reduce această latență la o valoare incredibilă de 1 ms, apropiindu-se de timpul de reacție al creierului uman. Acest răspuns aproape instantaneu deschide ușile pentru tehnologii noi, cum ar fi realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR), conducerea autonomă, telemedicina sau jocul online.

Capacitate

Lumea devine din ce în ce mai conectată, din care cauză rețelele 4G se confruntă cu un număr crescând de dispozitive conectate - smartphone-uri, tablete, laptopuri, dar și ceasuri inteligente, brățări de fitness, case inteligente și alte dispozitive IoT (internetul lucrurilor).

Tocmai de aceea rețelele 5G vin cu o capacitate mult mai mare și o lățime de bandă mai largă, permițând conectarea a miliarde de dispozitive fără a afecta viteza și stabilitatea rețelei. Implementarea rapidă a 5G este, așadar, crucială pentru dezvoltarea internetului lucrurilor, a orașelor inteligente, a Industriei 4.0 și a altor tehnologii inovatoare care nu pot funcționa fără o conectivitate fiabilă.

Frecvență

Rețelele 5G utilizează pentru transferul de date benzi de frecvență mai înalte decât 4G. Aceasta le permite să atingă viteze și capacități mai mari, dar, în același timp, reduce acoperirea semnalului și capacitatea de penetrare a obstacolelor, cum ar fi pereții clădirilor sau copacii.

Pentru a asigura o acoperire suficientă a semnalului 5G, este necesară construirea unei rețele mai dense de transmițătoare, ceea ce presupune și costuri mai mari pentru operatori.

Impactul asupra bateriei

Deși rețelele 5G funcționează la frecvențe și viteze mai mari, paradoxal sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât 4G. Datorită optimizării și noilor tehnologii, dispozitivele 5G pot funcționa cu un consum mai mic de energie, prelungind astfel durata de viață a bateriei la o singură încărcare.

Ce va aduce 6G și generațiile următoare?

Cu toate că 5G este încă în faza de dezvoltare și implementare, oamenii de știință și inginerii deja lucrează la următoarea generație de rețea mobilă – 6G. Se așteaptă ca 6G să aducă o accelerare radicală suplimentară, cu viteze de descărcare de până la 1 Tbps și o latență extrem de scăzută, sub 1 ms.

Rețeaua 6G ar trebui să fie bazată pe tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială (AI), învățarea automată (ML) și blockchain, care îi vor permite să se adapteze mai bine la nevoile utilizatorilor și să optimizeze utilizarea resurselor de rețea.

Dintre inovațiile cheie pe care le-ar putea aduce 6G, se numără:

  • Internetul tactil –⁠ posibilitatea de a transmite la distanță senzațiile tactile și de atingere, ceea ce ar putea schimba radical cumpărăturile online, divertismentul și medicina.
  • Comunicarea holografică –⁠ posibilitatea de a comunica prin proiecții holografice 3D, care ar putea înlocui apelurile video și conferințele online.
  • Sisteme complet autonome –⁠ funcționarea fiabilă și sigură a vehiculelor autonome, dronelor și roboților în timp real.
  • Infrastructură inteligentă –⁠ conectarea și automatizarea infrastructurii urbane, cum ar fi transportul, energia și securitatea.

Se așteaptă ca rețelele 6G să apară în jurul anului 2030 și să promită o nouă revoluție în conectivitatea mobilă și tehnologii.

În prezent, trebuie să ne mulțumim cu 4G-ul stabilit și 5G-ul în curs de dezvoltare. Acesta promite o revoluție în multe domenii, de la divertisment și comunicare online, la sisteme autonome și orașe inteligente, până la telemedicină.

Chatboți cu sentiment? AI emoțională este noul trend care promite o revoluție în îngrijirea clienților. Poate inteligența artificială să recunoască cu adevărat emoțiile umane și cum ar putea fi utilizată această tehnologie? Vino cu noi să explorăm principiile AI emoționale, potențialul său, riscurile și întrebările etice legate de citirea emoțiilor de către mașini.

Tehnologiile cuantice se apropie implacabil și promit o revoluție în multe domenii. Avem la îndemână internetul cuantic și busolele cuantice. Viitorul fără hackerii și GPS-ul ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm. Cu toate acestea, oamenii de știință încă trebuie să înfrunte o serie de obstacole, a căror depășire nu va fi tocmai simplă.

Google prezintă trei noi modele AI denumite Gemma 2, care pun accent pe securitate, transparență și accesibilitate. Modelul Gemma 2 2B este optimizat pentru calculatoarele obișnuite, ShieldGemma protejează împotriva conținutului toxic, iar Gemma Scope permite o analiză detaliată a funcționării modelelor. Astfel, Google dorește democratizarea AI și construirea încrederii.

Rămâneți online chiar și în călătorii? Fie că doriți să împărtășiți experiențele cu cei dragi, să planificați traseul sau doar să scurtați timpul cu un film, fără internet nu vă descurcați. Dar cum să aveți o conexiune rapidă și sigură chiar și departe de casă? Explorați cu noi diferite opțiuni, de la date mobile la rețele Wi-Fi publice și soluții specializate care vă asigură internetul chiar și în vacanță.

Vă sacadează Netflix? Se încarcă YouTube o veșnicie? Poate că viteza insuficientă a internetului este de vină. Află împreună cu noi cât de rapid trebuie să fie conexiunea ta pentru streaming fără probleme în rezoluție standard, înaltă și ultra-înaltă.

Internetul prin satelit devine o alternativă din ce în ce mai accesibilă la formele tradiționale de conexiune. Dar cum funcționează și este cu adevărat atât de fiabil? Aflați dacă internetul prin satelit este soluția potrivită pentru dvs. și cum se diferențiază ofertele diferiților furnizori.

Alte versiuni lingvistice